Particuliere Verzekeringen
Misverstanden over de autoverzekering
Over de autoverzekering en schadevrije jaren bestaan een aantal misverstanden. Tijd voor opheldering.
Er zijn nogal wat misverstanden over de autoverzekering en over de schadevrije jaren. Een aantal veel voorkomende misverstanden willen wij graag de wereld uit helpen.
Als eigenaar van een auto heb je een autoverzekering nodig. Deze verzekering is namelijk verplicht. Je kunt veel geld besparen door de autoverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op jouw auto en op jouw voorkeuren. Een aantal misverstanden kunnen jou geld kosten.
Misverstand: schade kost jou altijd schadevrije jaren
Bij het veroorzaken van een schade aan anderen kunnen de kosten verhaald worden op de WA autoverzekering. Dergelijke schades kosten jou schadevrije jaren. Ook bij het claimen van schade aan jouw eigen auto, moet je rekening houden met een terugval in schadevrije jaren. Maar er zijn uitzonderingen. Bij schade door bepaalde oorzaken val je meestal niet terug in het aantal schadevrije jaren. Je kunt dit nakijken in de polisvoorwaarden. Het gaat onder andere om schades veroorzaakt door:
- Diefstal van de auto
- Brandschade
- Ruitbreuk
- Aanrijding met loslopende dieren
Misverstand: de verzekeraar verhaalt de schade voor jou op de tegenpartij
Nee, dat is niet altijd het geval. Bij schade veroorzaakt door een ander verhaalt de verzekeraar de schade voor jou als je WA casco verzekerd bent. Met de WA of de WA beperkt casco autoverzekering is het aan jezelf om de schade te verhalen op de tegenpartij. Dit kun je ondervangen door het kiezen voor de aanvullende verhaalsbijstandsverzekering of de rechtsbijstandsverzekering. In dat geval wordt de schade voor jou verhaald.
Misverstand: all risk autoverzekering biedt overal dekking tegen
De term ‘all risk’ betekent inderdaad alle risico’s, maar helaas biedt de autoverzekering niet overal dekking tegen. Bijvoorbeeld bij rijden onder invloed van drank of drugs heb je een probleem. De verzekeraar keert de schade mogelijk niet uit. Of de verzekeraar keert wel uit en verhaalt de uitgekeerde schade vervolgens weer op jou. Natuurlijk is ook opzettelijk veroorzaakte schade niet verzekerd. Er zijn meer uitsluitingen die we ook zien bij andere schadeverzekeringen, namelijk schade veroorzaakt tijdens een oorlog en schade door een atoomkernreactie. Dit is uitgesloten omdat verzekeraars dergelijke lasten niet kunnen dragen door de omvang van de totale schadelast.
Misverstand: de WA casco autoverzekering is altijd de beste keuze
Voor een nieuwe auto is de WA casco dekking de beste keuze, maar voor oude auto’s vaak juist niet. Voor de WA casco wordt de premie berekend aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Als de auto nog maar een waarde heeft van een paar duizend euro, komt de premie voor de meest uitgebreide autoverzekering voor oudere auto’s vaak te hoog uit.
Misverstand: met 10 jaren rijervaring heb je 10 schadevrije jaren
Helaas werkt het anders. Je bouwt schadevrije jaren op door een auto te verzekeren op jouw naam. Bij één jaar niet claimen op de autoverzekering bouw je één schadevrij jaar op. Bij een geclaimde schade verlies je in één keer weer 5 schadevrije jaren. Zoals al eerder aangegeven kost een claim in sommige gevallen geen schadevrije jaren.
Ben je opzoek naar de juiste verzekering voor jouw auto? Graag adviseren wij jou hierover.
Nu op vakantie? Wat dekt je verzekering dan?
We snakken er allemaal naar: een leven dat weer ‘normaal’ is. Even op een terras zitten, afspreken met vrienden en familie en… vakantie! Het lijkt erop dat we deze zomer weer meer mogen en kunnen. Maar als je deze zomer op vakantie gaat naar een land waar corona heerst, hoe zit dat dan met je reisverzekering? Ben je überhaupt wel verzekerd? En hoe gaat het als je hals-over-kop terug moet keren naar Nederland? We vertellen het je in dit blog.
Kleurcodes zijn leidend voor verzekering
Er zijn nog geen landen die helemaal corona-vrij zijn. Dus als je op vakantie gaat, is er altijd een risico op besmetting. Hoe hoog dat risico is, weet je door regelmatig te controleren wat is.
Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft ieder land namelijk een kleurcode. Deze kleurcode geeft aan hoe hoog het risico op corona in jouw vakantieland is. De kleurcode wordt door verzekeraars gebruikt bij het bepalen van of je reis- of annuleringsverzekering uitkeert en wat zij eventueel vergoeden. Daarbij maakt het geen verschil of jijzelf al gevaccineerd bent tegen het coronavirus of nog wacht op je prik.
Kleurcode groen en geel
Bij een groene kleurcode zijn er geen veiligheidsrisico’s voor jouw vakantieland. Waar dit voorheen eigenlijk de normale status was, zijn er op dit moment geen landen zonder risico.
De code geel betekent, dat je naar dit land op vakantie mág. Er zijn natuurlijk wel risico’s aan verbonden. Wanneer je eenmaal in het land van bestemming bent, moet je je houden aan de geldende veiligheidsmaatregelen. Jouw reisverzekering dekt dan alle normale zaken.
Kleurcode oranje of rood
Bij een kleurcode oranje of rood is het niet verstandig om te reizen. Het land waar je op vakantie wilt, heeft nog te weinig grip op het coronavirus en de besmettingen. Vertrek je toch naar een oranje of rood gecodeerd land? Neem dan even contact op met je reisverzekering om te controleren of je reisverzekering dekking biedt.
Een groot deel van de Nederlandse verzekeraars, bijna 33%, vergoedt namelijk helemaal niets als je naar oranje gebied reist. De overige verzekeraars bieden slechts een beperkte dekking: aan corona gerelateerde schades worden niet of niet helemaal vergoed.
Als de kleurcode tijdens je vakantie verandert
Ging je op reis naar een groen of geel gebied, maar veranderde het reisadvies tijdens je vakantie ineens? Wordt het gebied oranje of zelfs rood? Dan dekt je reisverzekering bijvoorbeeld extra reis- en verblijfkosten als je ziek wordt. Ook de normale risico’s blijven dan gewoon verzekerd.
Maar als je eerder naar huis wil omdat het reisadvies is veranderd, is het een ander verhaal. Je annuleringsverzekering vergoedt de kosten voor je terugreis of de overgebleven dagen in je vakantieverblijf dan niet.
Let dus altijd goed op het reisadvies en neem bij twijfel contact op met jouw verzekeraar!
Bij vragen kun je ook altijd even contact opnemen per email of telefoon: leon@withoosrisicomanagement.nl of 06-51247843
Kun je zonder een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. De kans op schade is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.
De kans op een brand in huis is 1 op 65 volgens een onderzoek van een aantal jaar geleden.
Een inboedelverzekering sluit je hoofdzakelijk af om het risico van brand te ondervangen. De dekking in de meeste inboedelverzekeringen is veel ruimer, maar brand en eventueel nog inbraak doe je het eigenlijk voor. De kans dat jouw huis de komende twintig jaar in de fik vliegt is klein, maar dat is natuurlijk het verhaal van het verzekeren. Je verzekert een onzekere gebeurtenis. Waarschijnlijk veroorzaak je met jouw auto ook geen schade, maar het niet verzekeren is een te groot risico. Het verzekeren (WA verzekering) van jouw auto is verplicht. Deze verplichting is er niet voor jouw inboedel, maar niet verzekeren is niet verstandig.
Bij schade gaat het gelijk om een grote kostenpost
Je sluit de verzekering niet af voor een brandgat in een karpet. Dit soort schades zijn verzekerd, maar rechtvaardigen de hoogte van de premie voor een inboedelverzekering niet. De inboedelverzekering sluit je af voor een brand waarbij de schade in de tienduizenden euro’s kan lopen. Als je na een brand jouw inboedel volledig moet vervangen schrik je waarschijnlijk van de hoogte van het schadebedrag. Vaak wordt gedacht aan de grote zaken zoals banken, tafels en de grote lcd televisie, maar vergeet de rest niet. Bijvoorbeeld alleen al kleding, elektronica en keukengerei vervangen loopt vaak al in de vele duizenden euro’s.
Welk verzekerd bedrag kan ik aanhouden?
De inboedel op een bedrag inschatten is een lastige opdracht. In een ver verleden werden er in te vullen lijsten door verzekeraars verstrekt. Hiermee moest de inboedel worden geïnventariseerd. Dat is natuurlijk een bijna onmogelijke opgave. Tegenwoordig kun je ook de verzekeraar de waarde in laten schatten. Op basis van onder andere de gezinssamenstelling, het gezinsinkomen en het type huis berekenen verzekeraars een verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering. Eigenlijk is het natuurlijk gewoon een inschatting op basis van landelijke gemiddelden. Bij een door de verzekeraar ingeschat verzekerd bedrag wordt er vaak een garantie tegen onderverzekering afgegeven. Je kunt dus niet te laag verzekerd zijn.
Inboedel verzekeren zonder verzekerd bedrag
Het vaststellen van het verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering is een hoop gedoe. Er zijn verzekeraars die daar geen tijd meer in investeren. Er staat geen verzekerd bedrag meer in de polis. Aan de hand van jouw postcode stellen ze de hoogte van de premie vast. Verzekerden in een postcodegebied van een villawijk betalen een hogere premie dan verzekerden in een postcodegebied met goedkopere huizen. Dit is in sommige gevallen tekort door de bocht. In dure huizen kan namelijk voor minder waarde staan in vergelijking met een starterswoning. Toch is het voor verzekeraars een effectieve manier om eenvoudig de premie vast te stellen.
Samengevat kun je niet zonder een inboedelverzekering, maar laat je hierin wel adviseren. Er is namelijk niet één beste manier om het verzekerd bedrag en de premie vast te stellen.
Het uitzoeken van de beste verzekering blijft een kwestie van maatwerk. Daarvoor kun je uiteraard bij ons terecht. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.
Iedereen loopt risico!
Het risico van schade aan je huis, of aan de spullen in je huis. Het risico van schade aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Het risico's van schade aan je auto, motor, brommer of fiets, of aan iemand anders zijn auto, motor, brommer of fiets. Het risico van schade tijdens vakantie of als je je vakantie moet annuleren. etc. etc. Natuurlijk kun je je risico's beperken. Door goed op te passen of een beveiligingssysteem in je huis te maken. Je kunt ook kiezen welke risico's je zelf kunt en wilt dragen. en er zijn risico's die je zelf niet kunt of wilt dragen, daarvoor kun je vaak een verzekering afsluiten.
Wil jij graag eens checken welke risico's jij loopt? En welke risico's je wel of niet zou moeten afdekken?
Tegen een zeer schappelijk tarief kunnen wij eenmalig een inventarisatie voor je doen, waarbij we je kunnen adviseren wat je wel en niet zou kunnen afdekken.
Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bekijken.
leon@withoosrisicomanagement.nl of bel 06-51247843
Waarom is een aansprakelijkheidsverzekering zo belangrijk?
Welke misverstanden bestaan er over de aansprakelijkheidsverzekering? Wij leggen het graag uit!
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dekking tegen schade aangericht aan anderen. Een paar hardnekkige misverstanden over deze verzekering drukken wij graag de kop in.
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een noodzakelijke verzekering. Je kunt namelijk aansprakelijk gesteld worden voor schades die je aanricht aan anderen. Het kan gaan om claims van honderdduizenden euro’s. Meestal blijft de schade beperkt tot maximaal een paar honderd euro, maar het kan anders lopen. Wat zijn hardnekkige geruchten over de AVP?
Ik ben altijd voorzichtig, dus heb ik de AVP niet nodig
Ook als je altijd voorzichtig bent kun je schade aanrichten aan een ander. Je zit bijvoorbeeld op een terras, en een voorbijganger struikelt over jouw tas die je op de grond hebt gezet. Door de val breekt de voorbijganger een rugwervel en kan hierdoor nooit meer werken. Hier kan een claim van honderdduizenden euro’s uit voortkomen. Zonder een AVP moet je zelf het geld opbrengen. Een onmogelijke opgave.
AVP inschakelen voor schade aan een geleende auto
Schade veroorzaakt met een auto is niet verzekerd op de AVP. Dit soort schades kunnen eventueel geclaimd worden op de autoverzekering zelf. Ook andere motorrijtuigen zijn in de polisvoorwaarden van de AVP uitgesloten.
Hoe zit het met schade aangericht op het werk?
Daar biedt de AVP geen dekking tegen. Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Ook zzp’ers kunnen geen schade claimen aangericht tijdens of door de werkzaamheden als zelfstandige. Zelfstandigen doen er verstandig aan om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Je stoot per ongeluk de tv van de muur. Is dat verzekerd?
Nee, je kunt niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aangericht aan jezelf of jouw eigen spullen. Ook als één van de andere gezinsleden het overkomt is er geen dekking. Er zijn tegenwoordig inboedelverzekeringen waarop je dit soort schades kunt meeverzekeren. Dat is de zogenaamde allrisk inboedelverzekering. Als de buurman de tv per ongeluk van de muur stoot, kan hij de schade indienen op z’n eigen AVP.
Opzettelijk veroorzaakte schade is uitgesloten
Dat klopt inderdaad, maar niet voor alle gezinsleden. Door kinderen tot 14 jaar veroorzaakte schade is verzekerd op de AVP, ook als de schade opzettelijk veroorzaakt is. Ook schade door huisdieren is standaard meeverzekerd.
Is een verzekerd bedrag van 1,25 miljoen niet overdreven?
In meer dan 99 procent van de schadegevallen is een verzekerd bedrag van meer dan één miljoen euro veel te hoog. Maar een forse schade is helaas niet uit te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld zwaar letsel veroorzaken aan meerdere personen door een foutje. Als er meerdere mensen arbeidsongeschikt raken, kan de financiële schade hoog oplopen.
Onderschat de noodzaak van deze verzekering niet. Ben je nog niet verzekerd voor aansprakelijkheidsschades? Wacht niet tot het te laat is, en sluit de verzekering alsnog af.
Mail naar leon@withoosrisicomanagement.nl of Bel 06-51247843